Elektronske cigarete > Korišćenje i održavanje e-cigarete

Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?

(1/23) > >>

Shaka Zuluf:
Pošto su TC modovi trenutno u ekspanziji i sve je više modela koji podržavaju rad u ovom režimu, valjalo bi da malo detaljnije pojasnimo suštinu ovog načina rada i izložimo sve njegove prednosti/nedostatke. Za pisanje ovog teksta sam najviše informacija preuzeo sa ECF-a (LINK).
Izvinjavam se na dužini teksta, mislim da kraće ne bi valjalo. Ako je nešto ostalo nedorečeno ili sam nešto bitno preskočio, vičite ;)

Dakle, šta je zapravo TC (Temperature Control)?

"Kontrola temperature” iliti TC je način rada e-cigarete kod kojeg bi korisnik trebao biti u mogućnosti da zada željenu temperaturu grejača a elektronski čip onda tu temperaturu održava sa naglaskom da ne dozvoljava njeno prekoračenje. Pošto je jako teška ili čak nemoguća implementacija termičkog senzora u ili neposredno pored grejne žice, sadašnji TC modovi koriste drugačiji pristup. Elektronski čip unutar moda prati promene otpora grejača i na osnovu tih promena izračunava promenu temperature. Ovaj princip funkcioniše zato što se otpor menja linearno i predvidljivo u zavisnosti od postignute temperature. Naravno, ove promene tj njihova predvidljivost nisu svojstvene baš svim žicama koje se koriste za grejače, pa zato i TC režim ne može raditi sa bilo kojom žicom. Rad u TC je režimu je moguć samo sa žicama koje imaju relativno visok temperaturni koeficijent otpora (TCR). Ovaj koeficijent je numerička vrednost koja pokazuje koliko se, u odnosu na početnu vrednost, otpor poveća na zadatoj temperaturi. Kada je ovaj koeficijent visok povećanje temperature osetno menja otpor grejača, a ako je koeficijent nizak tada je promena otpora jako mala ili je uopšte i nema. Ovo će biti malo detaljnije objašnjeno u primerima koji slede.

Evolv je izabrao nikl (Ni200) kao prvu TC žicu jer ona ima jedan od najvećih TCR koeficijenata u odnosu na druge na tržištu dostupne žice. Npr kantalu je ovaj koeficijent ekstremno nizak, pa jedva da i menja otpor čak i kad se zagreje na nekoliko stotina stepeni.

Temperaturni koeficijent otpora (TCR) je u direktnoj vezi sa početnom vrednosti otpora grejača, drugim rečima: kada se grejač zagreje za jedan stepen njegov otpor se poveća za proizvod početnog otpora i TCR-a žice. Zbog toga su i povećanja otpora direktna posledica početne vrednosti otpora. Npr grejaču od 0.10Ω će se, zagrejanom na par stotina stepeni, otpor povećati za nekoliko 0.10Ω, dok će se grejaču koji je na početku imao 1.0Ω dobijeni otpor povećati za nekoliko omova.


TCR Ni200 žice je otprilike 0.006. To znači da za svaki stepen zagrevanja Ni200 žice, njen otpor raste za (0.006 * početni otpor)Ω.
Za grejač početnog otpora 0.1Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.0006Ω (0.006 * 0.1)Ω
Za grejač početnog otpora 1.0Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.006Ω (0.006 * 1.0)Ω.
Itd...


Kako ovo radi u praksi? Evo primera:

Grejač je 0.10Ω na sobnoj temperaturi (20°C).
Parite i elektronika u datom momentu pročita da je otpor grejača 0.22Ω, dakle povećao se za 0.12Ω.
Uzima u obzir TCR koeficijent od 0.006 i izračuna da je povećanje otpora od 0.12Ω jednako povećanju temperature za 200°C. Temperatura grejača je sada 220°C!

(0.22Ω - 0.10Ω) / (0.006 * 0.1Ω) = 200°C (392°F)
+ 20°C [početna temperatura] = 220°C [temperatura grejača]

Proračun se izvodi nekoliko puta u sekundi, neprestano se proverava otpor i računa dobijena temperatura pa se prilagođava snaga koja se šalje na grejač.

Prvi DNA40 i YihiTC modovi su imali ugrađen koeficijent za Ni200 32AWG/0.20mm žicu i jedino sa njom pravilno rade. TC parenje uz korišćenje drugih žica je onda netačno tj neprecizno, osim u slučajevima kada elektronika ima opciju podešavanja koeficijenta.


Titanium

Titanium žica ima TCR koeficijent od 0.0035, dakle malo više od pola vrednosti za Ni200 žicu.
Ako mod nema mogućnost podešavanja TCR koeficijenta (tj nema ugrađen režim rada za Ti žicu), treba sniziti temperaturu za otprilike 50°C. Ako želite da parite na 220°C, podesite mod na 170°C i tako kompezujete odsustvo Ti režima.
Ovakva kompenzacija nije potrebna kod modova koji imaju mogućnost podešavanja koeficijenta, odnosno imaju ubačenu opciju za Ti grejače.

Ti žica ima nekoliko prednosti u odnosu na Ni. Dozvoljava korišćenje Micro Coil grejača, grejači su većeg otpora, sama žica je čvršća i ne puca lako kao Ni200. Na žalost, prilično je žilava tj. "federasta" što se izgubi nakon laganog spaljivanja ili pulsiranja (slično kantalu). Navodno je i sigurnija za korišćenje od Ni200, ali to će se tek pokazati.


Žica od nerđajućeg čelika (SS)

SS žica ima TCR koeficijent od 0.00094, manje od šestine koeficijenta Ni200.
Dakle, ne može se sa sigurnošću koristiti na TC modovima koji nemaju mogućnost podešavanja koeficijenta. Otpor se previše sporo menja kako se žica greje, stoga na modovima predviđenim za Ni200 žicu grejači od SS žice padaju na Cotton Burn testu.

Kod modova gde se koeficijent može podesiti SS radi dobro, prolazi Cotton Burn test.

Prednosti naspram Ni200 su iste kao i kod Ti žice: dozvoljava Micro Coil setape, mogu se praviti grejači većeg otpora, čvršća je.
Prednost u odnosu na Ti žicu je lakši rad, nije toliko kruta i lakše se prave grejači. Takođe, relativno je lako nabaviti i jeftina je.

Na temperaturama koje se koriste u TC parenju bi trebala biti sigurna, možda čak i sigurnija od Ti žice, ali to još nije detaljno ispitano.


Na tržištu je sve više modova na kojima je relativno lako pariti u TC režimu sa žicama koje nisu Ni200.
Uveliko se koristi titanium, mnogi novi modovi imaju podršku za žice drugačije od Ni200. Nekoliko ozbiljnih igrača u e-cig svetu ispituju kako neke nove režime rada (tj načine provere odnosno pogađanja temperature) tako i nove tipove žica za TC. TC je bez sumnje budućnost parenja, ovaj tekst bih završio parafraziranjem posta koji sam napisao kada sam se odlučio da pređem na TC:

Hteli mi to da priznamo ili ne, priče o štetnosti i jedinjenjima koje su nalazili u pari e-cigareta (a za koje smo u velikoj većini slučajeva znali da su posledica neadekvatnog odnosa snage i grejača), slike grejača sa naslagama sagorele tečnosti itd... su svakome od nas prisutne u podsvesti, i zato je TC jedan veliki korak napred. Meni je barem moj eVic VT kupio priličnu dozu duševnog mira, nekako se opuštenije osećam dok ga koristim i dok radoznalcima iz svoje okoline objašnjavam otkud posle toliko vape godina sa "standardnom" opremom - ovoliko čudo u mojim rukama.

Stariji korisnici često prave grešku prilikom razmišljanja o TC priči, pa vrednosti otpora ili snage koje se spominju ili prikazuju na ekranima TC modova vezuju sa iskustvima koja su sa istim ili sličnim setapima imali na regularnim modovima i kantal/nihrom setapima. Treba napomenuti da je ovo potpuno pogrešno razmišljanje i da TC koncept funkcioniše drastično drugačije od do sada korišćenih e-cigareta, drugim rečima: mali otpori TC grejača i velika početna snaga koju izbacuju TC modovi ne znači da se dobija jači TH ili jači ukus. Naprotiv, Vaš omiljeni grejač možete vrlo lako podesiti da u TC režimu radi gotovo identično kao i do sada, dobitak se ogleda u bezbednijoj upotrebi i drastično dužem životnom veku grejača.

TC uređaji imaju neke svoje protokole tj buve koje se moraju ispoštovati (potpuno čisti kontakti, izbor pravog režima rada, resetovanje grejača prilikom promene itd...), ali bi sve ovo trebalo da bude anulirano vremenom koje se dobije korišćenjem istog grejača bez potrebe za zamenom. Uostalom, TC voz je krenuo i svako od nas treba za sebe da proceni kad mu je pravo vreme da se priključi ;)

dusan021:
Svaka cast za tekst i informacije , vrti mi se po glavi vec neko vreme nabavka TC mod-a , ali me je manjak informacija o istom ili manjak vremena da izguglam nesto uvek odvracao od kupovine . Do duse plasio me i taj izuzetno nizak otpor ali sad kad sam sve ovo procitao , gledam na to drugacijim ocima . Sad da'l cu porucivati od brace Kineza il cu cekati da se pojavi kod nas/vas 40w TC , ali ga definitivno planiram da nabavim jedan

Robert:
Temu treba spojiti sa ' Temperature Control ' temom :)
 
Shaka, super si napisao  cool, trebalo je
_____________________
Ja još nisam u TC modu, apsolutno sam zadovoljan sa VW opremom - mada već jedno vreme koristim  titanijum žice za razne setup ;-)
Probao sam TC više puta na svakih čuda, nisam se primio tako jako :-))
Moj plan je da uzmem iStick 40 sa  Joyetech Ego One Mega kombinacijom ;
Najviše zbog preciznog VW rada baterije, i mogućnost 22 mm diametar atomizer korišćenja :-)
Pa ću na neki lepši dan napraviti Ti grejač  ~0.5 Ohm, spustiti temperaturu,  prebaciti se u TC ;-) :-o <:o) :-D
_______________________
Temp. Cof. vrednost za 5 vrsta TC žica :
SS 105
Dicodes wire (NiFe 30) 320
Ti 350
Wolfram 480
Ni200 620

Shaka Zuluf:

--- Citat: ivanko  Avgust 19, 2015, 09:51:10 pre podne ---Jel mozes da mi opises recima koliko je to lagano spaljivanje Ti zice?

--- Kraj citata ---
Oko čišćenja Ti i Ni žica još uvek ne postoji jasna i nedvosmislena politika, neko zagovara regularan dry burn dok drugi kažu "ne, nikako" i traže nov setap svaki put. Ipak, najveći broj korisnika i onih koji su nešto ispitivali i proveravali tvrde da bi blaža verzija dry burna trebala biti sasvim odgovarajuća. Pod time se misli zagrevanje pusliranjem na po neku sekundu, ne dozvoljavati da se žica dovede do maksimalnog usijanja.

ivanko:
Pulsiranje u TC modu i VW modu? A drugo zanima me jel koliko pomaze prilikom postavljanja setup-a da se sabiju namotaji, jel kao sto smo se zna  zica je prilicno kruta?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju