Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

Da li su grejači najveća opasnost u e-cigareti?

(1/3) > >>

Shaka Zuluf:
Naš stari prijatelj dr Farselinos je nedavno gostovao u jednoj radio emisiji o e-cigaretama. Izneo je neke zapanjujuće tvrdnje o grejačima koje koristimo a koje će nas, ukoliko su tačne, naterati da u potpunosti menjamo mnoge svoje rutine.

Poslušajte i sami, od 44.30 kreće deo o grejačima:Ukratko, Farselinos tvrdi da se grejači NIPOŠTO ne smeju zagrevati do usijanja (dry burn, sabijanje namotaja) jer se tada menja molekularna struktura istih i oni nakon toga ispuštaju vrlo toksične materije. Ovu tvrdnju su odmah osporili neki stručni vaperi, zato bi trebalo konsultovati materiju i izvore znanja da bi proverili o čemu se zapravo radi.

Marko:
Pratim komentare na ovu temu vec par dana i najvise problema izaziva cinjenica sto je Dr.Farasalinos rekao da "sumnja" da dolazi do toga. Postavlja se veliki broj pitanja, a izmedju ostalog, da li usijavanje grejaca stvara okside metala, ili ostaju na grejacu neke druge cestice koje kasnije u reakciji sa tecnoscu mogu da stvore negativan efekat. Da li je samo usijavanje dovoljno ili mora da se dodje do temperature od 1200/1500c*(za kantal) pre nego sto dodje do toga, da li se negativni efekti usijavanja umanjuju ili eliminisu ako grejac operemo vodom ili alkoholom nakon usijavanja, itd.

Usijavanje grejaca je  nacin za izbacivanje hot spotova, pravljenje samog grejaca, ili njegovo ciscenje, i licno cu da probam da smanjim to u sto vecoj meri. Verujem da sva njegova dosadasnja istrazivanja pokazuju da se veca kolicina stetnih materija javlja u "uslovima suvog povlacenja" kada fitilj nije natopljen sa tecnoscu, od raznih hemikalija do teskih metala ali postavlja se pitanje da li se oni javljaju kao posledica spaljivanja fitilja ili samim usijavanjem grejaca. Mislim da se Farasalinos malo zaleteo, i da je preneo rezultate istrazivanje sa jedne teme na drugu, vise se koristeci iskustvom nego dokazima da bi dosao do zakljucka. To mi je neobicno za njega jer se i sam bori protiv te vrste "naucnog" iznosenja zakljucaka vec duzi niz godina i sam zna koliko je to opasno ali bih voleo da vidim vise istrazivanja na ovu temu i da vidim u kom pravcu ce se razvijati diskusija.

Shaka Zuluf:
Baš tako, tema tera na ozbiljno razmišljanje. Farsalinos se do sada nije zaletao sa neproverenim ocenama a ovde zvuči prilično uvereno, valjalo bi dobro istražiti materiju o kojoj je pričao.

Marko:
To mi i stvara konfuziju, sa jedne strane zvuci prilicno ubedjeno ali celu pricu pocinje sa komentarom da sumnjaju da je to tako, umesto da kaze da su uradili merenja i da su sigurni da je to tako.

Vecina stetnih materija se javlja u slucaju pregrevanja grejaca u situaciji kada je ostalo premalo tecnosti da ohladi grejac. Mislim da su potrebna merenja koja bi pokazala da li samo usijavanje grejaca menja molekularnu strukturu metala, kako on tvrdi, da li je efekat trenutan ili ima neku vrstu odlozenog dejstva, da li se stvara na grejacu trajni sloj oksida koji je stetan, ili ispiranje grejaca nakon usijavanja eliminise taj efekat, na koji nacin dolazi do transfera stetnih materija u tecnost, itd. Mnogo je pitanja na koja je trebalo odgovoriti pre nego sto je izasao sa takvom izjavom.

chikavili:
Evo, covek malo razjasnio sam:
http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/212-db

"How much is metal exposure elevated by dry-burning the coils? Probably not very much. That is why we think the vapers have over-reacted to my statement on RY4radio."

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju