Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

SZO zahteva strožiju kontrolu i zabranu upotrebe e-cigareta

(1/2) > >>

Inhalika:
Svetska zdravstvena organizacija se oglasila u vezi konvencije koja će se održati od 13 do 18 oktobra u Rusiji. Tema konvencije je kontrola duvanskih proizvoda, a jedna od glavnih tema će biti "Elektronski uređaji za snabdevanje nikotinom" gde se uglavnom misli na e-cigarete.

Ovo je sadržaj tog proglasa:

--- Citat ---Backgrounder on WHO report on regulation of e-cigarettes and similar products

26 AUGUST 2014 - The report on “Electronic nicotine delivery systems” (ENDS), of which electronic cigarettes are the most common prototype, is on the agenda of the 6th Conference of the Parties (COP) to the WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC), being held 13-18 October 2014, in Moscow.

E-cigarettes and similar devices are frequently marketed by manufacturers as aids to quit smoking, or as healthier alternatives to tobacco, and require global regulation in the interest of public health, this new World Health Organization (WHO) report states.

The report states that while e-cigarettes represent an “evolving frontier filled with promise and threat for tobacco control,” regulations are needed to:

Impede e-cigarette promotion to non-smokers and young people;
Minimize potential health risks to e-cigarette users and nonusers;
Prohibit unproven health claims about e-cigarettes; and
Protect existing tobacco control efforts from commercial and other vested interests of the tobacco industry.
It explains that while additional research is needed on multiple areas of e-cigarette use, regulations are required now to address health concerns, in particular for:

Advertising: An appropriate government body must restrict e-cigarette advertising, promotion and sponsorship, to ensure that it does not target youth and non-smokers or people who do not currently use nicotine.
Indoor use: legal steps should be taken to end use of e-cigarettes indoors in public and work places. Evidence suggests that exhaled e-cigarette aerosol increases the background air level of some toxicants, nicotine and particles.
Since 2005, the e-cigarette industry has grown from one manufacturer in China to an estimated US$3 billion global business with 466 brands, a market in which the tobacco industry is taking a greater stake. The report highlights WHO’s concern about the role of the tobacco industry in this market.

The regulations outlined in the report include a ban on e-cigarettes with fruit, candy-like and alcohol-drink flavours until it can be proved they are not attractive to children and adolescents. E-cigarettes have been marketed in almost 8 000 different flavours, and there is concern they will serve as a gateway to nicotine addiction and, ultimately, smoking, particularly for young people. Experimentation with e-cigarettes is increasing rapidly among adolescents, with e-cigarette use in this group doubling from 2008 to 2012, the report says.

Among other conclusions, the document found there was currently insufficient evidence to conclude that e-cigarettes help users quit smoking or not. Therefore, WHO currently recommends that smokers should first be encouraged to quit smoking and nicotine addiction by using a combination of already-approved treatments.

In addition, the report says existing evidence shows that e-cigarette aerosol is not merely "water vapour" as is often claimed in the marketing of these products. While they are likely to be less toxic than conventional cigarettes, e-cigarette use poses threats to adolescents and foetuses of pregnant mothers using these devices.

E-cigarettes also increase the exposure of non-smokers and bystanders to nicotine and a number of toxicants, the report says.

The COP is the central organ and governing body of the Convention and comprises 179 Parties as of today.

The WHO FCTC was adopted by the World Health Assembly on 21 May 2003 and entered into force on 27 February 2005. It has since become one of the most rapidly and widely embraced treaties in United Nations history.
--- Kraj citata ---
LINKNaša sredstva informisanja su, sa časnim izuzecima, ovoj problematici prišla kao i do sada: senzacionalistički i uz gomilu insinuacija. Draga nam prijateljica, dr Srmena se oglasila u svom stilu:


--- Citat ---Sa ovakvim stavom medicinara SZO u potpunosti je saglasna dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana u Srbiji, koja naglašava da je u našoj zemlji već 10 odsto mladih probalo elektronsku cigaretu. Problem je što ove cigarete, uređaji nalik na pravu cigaretu koji proizvode paru koja izgleda poput duvanskog dima, još nisu u svetu dovoljno ispitane.

– Čak 60 odsto mladih između 13 i 15 godina u Srbiji u istraživanju je objasnilo da je videlo reklamu za e-cigarete na televiziji. Neki mladići i devojke počnu da puše tako što najpre konzumiraju elektronsku cigaretu, pa pređu na obične cigare. Neophodna je zabrana reklamiranja ovih cigareta kao i onih klasičnih kako ne bismo došli u situaciju kao što je bio slučaj pedesetih godina prošlog veka, kada su cigarete čak i lekari reklamirali, da bi zatim bile utvrđene mnogobrojne štetne posledice koje ima njihovo konzumiranje. Ima nekih stručnjaka koji govore da je pušenje elektronskih cigareta manje štetno nego konzumiranje običnih cigareta, što je tačno, ali je činjenica da one nisu bezopasne ni za pušače ni za ljude u njihovom okruženju – dodala je dr Krstev.

Naša sagovornica pojašnjava da je od trenutka kada su se pojavile ove cigarete uvidela da je reč o lažnom prikazivanju proizvoda, koji nisu izmislili farmaceuti, već duvanska industrija.

– Ova cigareta na izvestan način krši sve što je urađeno u kontroli duvana, a može se koristiti i na mestima gde nije dozvoljeno pušenje običnih cigareta. Potrebno je da se zabrani njihovo korišćenje i na tim mestima. Potrebno je da se tretiraju kao duvanski proizvod, što sada nije slučaj. Ne zna se šta tačno sadrže ove cigarete, nisu poznate koncentracije nikotina i drugih štetnih materija koje se u njima nalaze. A poznato je da nikotin izaziva jaku zavisnost. Istraživanja pokazuju da da sve češće dolazi do „eksplozije” e-cigareta, to jest da je njihovo korišćenje povećano za čak 250 odsto – smatra dr Krstev.

Stručnjaci naglašavaju da je zabluda to što pušači misle da će zauvek prestati da puše ako sa običnih pređu na elektronske cigare, da će tako uštedeti kućni budžet i da neće smetati nepušačima. U Srbiji su one naglo počele da se koriste pre četiri godine, kada je krenula primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, jer one mogu da se koriste i na poslu, i u restoranima...
--- Kraj citata ---Vrhunac, kao i uvek, drži Blic gde se na kraju vesti povodom ovog proglasa SZO navodi da


--- Citat ---Kako navodi SZO, postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da treba upozoriti "decu, adolescente, trudnice i žene koje žele da rađaju" na dugoročne posledice koje može imati upotreba elektronskih cigareta na "razvoj mozga".

--- Kraj citata ---
Problematični razvoj mozga se ne spominje nigde u originalnom proglasu SZO, tako da se verovatno radi o lapsus linguae. Čovek je, dok je kucao, verovatno pomešao ovu vest sa nekim temama iz ličnog života  ;D

Shaka Zuluf:
Šta reći, kakvu posluku porati  ::)

Uhvatili su se svega očigledno lošeg u ovoj industriji (način upotrebe, reklamiranje, dostupnost...) i sad će pod okriljem brige za opšte dobro da pokušaju da nas proteraju. Biće interesantno, u to sam siguran...

Btw, ne znam za vas ali moj mali frižider je pun ;)

uketic-paric:
Šta frižider ja već buriće spremio i jedan full "sandučar" gorenje.
Srmena-Srdana ili kako god je krenula oštro nema šta....sve je to isto a primećeno je od strane jedne gospodje  da mladi osvežavaju dah sa tim tečnostima od jagode ,banane ,jabuke......prvo izvuče cim jagode iz kajfuna a posle strovali u sebe durex sa ukusom jagode...kako da nebude štetno. >:D

Va_pir:
Ma dok dodje do toga,ja se nadam da cu i parenje da batalim >:D

Shaka Zuluf:
Fascinantan je koncept "neka dokažu da nema nikakvih štetnih materija". Kako se to dokazuje?

Kad dokazuješ da nečega ima, lako je - uperiš prtom i kažeš "evo ga". A kako dokazati da nečega nema, pogotovo što se pod to "nešto" može nabrojati desetine hiljada različitih materija?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju