Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

Istine i zablude

(1/10) > >>

Va_pir:
Slede najčešći mitovi vezani za elektronske cigarete , ali i činjenice koje ih razotkrivaju:

Mit br. 1:

E-cigarete su štetne po zdravlje jer je nikotin štetan po zdravlje.

Činjenica:

Iako nikotin stvara zavisnost, studije su pokazale da je njegova štetnost po organizam minimalna. Ono što tradicionalne cigarete zaista čini štetnim po zdravlje su  aditivi, dim i hemikalije koje su im dodavane u procesu proizvodnje.

Mit br. 2:

E-cigarete su opasne jer niko ne zna šta je zapravo u njima

Činjenica:

Postoje proizvođači u koje možete da se uzdate, a to su oni koji objavljuju listu sastojaka e-cigareta koje proizvode. Tako potrošač sa sigurnošću može da zna šta se nalazi u proizvodu koji upotrebljava.

Ukoliko izvršite pretragu svakog od ovih sastojaka na internetu, definitivno ćete znati šta udišete upotrebom e-cigarete.

Mit br. 3:

E-cigareta može eksplodirati u lice konzumentu.

Činjenica:

Ukoliko koristite e-cigaretu prema priloženom uputstvu, to se ne može dogodtiti. Međutim, ako zanemarujete uputstva za upotrebu e-cigarete ili koristite baterije koje nisu predviđene za model koji koristite, ovo je moguće da se desi.

Mit br. 4:

E-cigarete sadrže opasne hemikalije, kao i tradicionalne cigarete

Činjenica:

Opet, ovo zavisi od brenda, ali generalno ne sadrže hemikalije. Ukoliko se informišete o najsigurnijim, pouzdanim brendovima, isključićete mogućnost da kupite falsifikat koji može sadržati hemikalije i dolazi od sumnjivog proizvođača.

Mit br. 5:

E-cigarete mogu da izazovu rak.

Činjenica:

Ovaj mit je u potpunosti netačan. Elektronske cigarete ne sadrže duvan i ne ostavljaju katran u plućima, stoga ne postoje glavne kancerogene komponente koje bi dovele do zdravstvenih problema, što nije slučaj i sa dimom cigareta.

Mit br. 6:

E-cigarete ne sadrže nikotin.

Činjenica:

Patrone koje se stavljaju u E-cigarete mogu i ne moraju da sadrže nikotin. Odluka koju će patronu koristiti je na potrošaču. Patrona može biti u potpunosti bez nikotina, a može i sadržati od 6-18 mg nikotina.

Mit br. 7:

E-cigarete imaju ružan ukus.

Činjenica:

S obzirom da e-cigarete predstavljaju relativno nov proizvod na tržištu, još uvek se usavršavaju po pitanju ukusa koji ostavljaju u ustima. Međutim, mnogi proizvođači su postali svesni važnosti ovog faktora kod konzumenata e-cigareta, pa su tome i prilagodili ukus koji cigareta ostavlja u ustima.

Mit br. 8:

E-cigarete izazivaju veću zavisnost nego tradicionalne cigarete.

Činjenica:

Ovo je u potpunosti netačno. Zavisnost koje one ostavljaju može se predstaviti samo u smislu zadovoljstva i praktičnosti, ali ovo ne podrazumeva nikotinsku zavisnost koja je veća nego pri upotrebi tradicionalnih cigareta.

Mit br. 9:

Para koja izlazi iz e-cigareta je isto što i dim koji šteti pasivnim pušačima.

Činjenica:

Ovaj mit ne može biti dalji od istine nego što jeste. Para je u slučaju e-cigareta doslovno para, ne dim. Para e-cigareta nema miris i ni na koji način nije štetna ili smetajuća za sve koji je udišu.

Mit br. 10:

E-cigarete  sadrže antifriz.

Činjenica:

Netačno. Ovo je verovatno najčešći mit koji kruži o e-cigaretama. Zašto bi proizvođači e-cigareta sebe izložili riziku da budu teško optuženi za prodaju proizvoda koji sadrži visoko-toksične hemikalije?

Svaki poznat brend, koji je uspešan u prodaji e-cigareta i koji namerava da nastavi ovu tradiciju, neće nikako koristiti opasne hemikalije kao što je antifriz u proizvodnji e-cigareta.

funeral:
Danas u apoteci kupim Propolis kapi za unuka. U uputstvu nadjem lepu stvar i da je podelim sa Vama. Da nam se dusebriznici i neverne Tome skinu vise sa one stvari i gledaju svoja posla! :toothy9: :violent1:

Shaka Zuluf:
Kamo sreće da je to tako lako... Misliš da se može očiglednim dokazom pobiti ono što je rekao Blic ili teta u belom mantilu na televizoru?  :kreza:

funeral:
Ma ja se vise i ne nerviram. Biser je bio pre oko 20-tak dana, dovezao ja pokojnika u neko selo izmedju Obrenovca i Sapca i prilazi mi covek i mrtav ozbiljan kaze: "Kako smes to da koristis, jel znas da je zabranjeno?" :D

Nez:
Ova kampanja iza koje vjerovatno stoji duvanski lobi. Ne treba biti Šerlok da se sabere 2+2. Niko drugi i nema razloga je ništa drugo do kompletna idiotarija. Zamisli kad bi neko propisivao sa koliko holesterola ili triglicerida neki prehrambeni artikal može u prodaju i konzumaciju. Jedino pitanje koje stoje jeste ko treba da se bori za prava ljudi da inhaliraju (pare) ono šta žele a što je uredno deklarisano na proizvudu (tečnostima). Proizvođači, veletrgovci, trgovci ili mi parioci. Ja mislim svi zajedno. Jer svi imamo interes da ne budemo diskriminisani i oštećeni.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju