Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

Večita dilema: M2L ili D2L?

(1/3) > >>

Shaka Zuluf:
Prve e-cigarete su se koristile u skladu sa performansama koje su omogućavale tadašnje baterije i grejači. Nekim korisnicima je to bilo dovoljno i uspešno su ostavili cigarete (među kojima sam i ja), drugim korisnicima e-cigareta nije uspela da zameni duvan. Među ovom drugom grupom je veliki procenat onih koji se nisu na uspešan način prilagodili pravilima korišćenja e-cigarete, bilo da nisu umeli ili to nisu ni hteli, i takvim korisnicima su uređaji cureli, zagorevali, itd... Onda, pošto se nikotin iz e-cigarete apsorbuje prilično drugačije nego onaj iz duvana, jednoj grupi korisnika je nedostajalo jačine, oštrine itd...

Logično rešenje za nedostatak jačine je bilo da povećaju grejači i snaga na kojoj se pari, a da bi to radilo kako treba bilo je potrebno povećati i dotok tečnosti a onda i dotok vazduha. Ovo je rešilo i druga dva najčešća problema (curenje i zagorevanje) i u tom momentu, a ako ne grešim radi se o periodu 2014-2015. je parenje u svetu bilo u (po mom mišljenju) najboljoj poziciji do sad. Tadašnji aktuelni fabrički (Protank, ONE, Nautilus) i  RBA (Kayfun Lite i V4, Ruža itd...) atomizeri su mogli da zadovolje svakog vapera, uz odgovarajuću bateriju. Trebalo je samo lepše rešiti punjenje atomizera, možda popraviti kapacitet nekih tankova... Ali, odjednom je izbacivanje većeg oblaka pare umesto sporednog efekta postalo glavni cilj, pa se ovo povećanje protoka vazduha i tečnosti počelo dizati u nebesa. Nastaje sasvim novi tip atomizera koje korisnik mora koristiti uvlačenjem pare direktno u pluća (D2L, eng. Direct to Lung), za razliku od dosadašnjeg gde se para na "prirodan" način prvo uvlačila u usta pa onda u pluća (M2L, eng Mouth to Lung).

I tu se na žalost ne staje, nego se ludilo produbljuje sve većim otvorima za vazduh kojih sad ima po 2 ili 3, pa se ova nova grupa atomizera naziva "pravim" d2l atomizerima za razliku od pređašnjih, "restricted" iliti ograničenih d2l atomizera. Logično pitanje je, naravno, dokle će to da se nastavi. Primena TPD-a, koja kreće od sutra, će svakako ograničiti dalje divljanje dizajnera, ali je pravo pitanje gde smo sad i kako danas koristimo svoje atomizere.

Moj stav o M2L ili D2L dilemi je svima poznat. Ceo život sam kao mlad majmun  ^-^ hteo sve da probam, na kraju krajeva i ova Inhalika priča je tako nastala  ::namig  Isto tako sam se i sa D2L atomizerima poigrao na samom početku njihovog razvoja. Naravno da sam se mogao navići na takvo korišćenje, ne traži ono neku specijalnu veštinu ili posvećenost, ali sam se zapitao: čemu to? Ovo je valjda znak da sam postao zreliji  :-))

Osim zdravstvene i bezbednosne dileme, o kojoj ni danas nemamo 100% validne informacije, pojavilo se i pitanje potrošnje (i baterija i tečnosti) i vizuelnog efekta takvog načina koiršćenja. Dakle sve veliki minusi: mnogo više baterije i tečnosti dnevno, glomazniji uređaji, nemogućnost korišćenja u zatvorenom prostoru koji delim sa nekim ko nije baš primoran da me trpi... a jedini "plus" bi trebao da bude nešto drugačiji ukus? Naravno da sam takvu dilemu rešio tako što sam d2l za vjeki vjekov izbacio iz daljih razmatranja  ^-^
Svestan sam da je svaki čovek sklon opravdavanju i racionalisanju svojih izbora, ma koliko drugima delovali loši, i zato niko od nas ne može sa 100% sigurnosti da tvrdi kako je odlučio objektivno i najbolje moguće. Međutim, pošto sam svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem raznoraznih vapera, čvrsto sam uveren da je moj izbor "m2l, nipošto d2l" ako ne najbolji onda barem dovoljno blizu najboljem izboru  :pusac2

Šta me povuklo na ovoliko piskaranje subotom uveče? Jedan kolega vaper se u FB grupi požalio da zbog određenih zdravstvenih problema mora hitno da pređe na m2l atomizere, pa mu treba preporuka jer ih odavno ne prati. Malo kasnije je i objavio o kakvim se to zdravstvenim problemima radi:


--- Citat ---Nije mi problem da napišem moje iskustvo,ali ne želim ni sa kim da se ubedjujem, nadmudrujem itd.
Pre svega da napomenem da već duže vreme trošim 30+ ml tečnosti, i to je glavni problem!
 
Igrom slučaja sam morao zbog procedure da posetim pulmologa, kada je pogledao rentgenski snimak doktor je bio potpuno zbunjen. Da sada ne dužim, kroz priču sam mu više puta napomenuo da sam korisnik e-cig na šta mi je stalno odgovarao da to ne može biti uzrok, sve dok nisam izvadio IJOY LUX sa sa Moradin tankom i povukao onako momački . Tek tada doktor ozbiljno uzima u razmatranje e-cig kao uzrok problema i konstatuje da je količina pare prevelika i da to bar u mom slučaju pluća ne mogu da podnesu... i to je ono glavno što bih imao da vam ispričam. Ima tu još gomilu stvari ali ko će sada sve to da iskuca. Uglavnom, 5ml dnevno sa 10 -20 mg nikotina manje šteti nego 30-40ml sa 0 mg nikotina. Unapred se izvinjavam ako sam nekog uvredio ,ali ovo je moje lično iskustvo
--- Kraj citata ---

Bez sumnje, o ovoj temi bi svaki vaper trebao dobro da razmisli. Voleo bih da čujem i mišljenja drugih, pogotovo onih koji su prešli na d2l.

chikavili:
5 godina iskljucivo m2l.
Probao nekoliko puta d2l i ne svidja mi se konceptualno. Vaping posmatram kao uzivanje a ne sport, a i ne pokusavam nikoga da zadivim.
I na kraju krajeva, oduvek sam sumnjao da d2l moze imati neugodne zdravstvene posledice.


Sent from my Texas Instruments Scientific Calculator using Tapatalk

dding:
Lik je pario 30ml dnevno,meni 10 ml traje najmanje 5 dana i to kad parim do iznemoglosti. On je disao paru, naravno da ce da škodi.

Sent from my Smartphone6.1 using Tapatalk

Shaka Zuluf:
Da, ali koju opremu ti koristiš a koju on? Problem je što sa "naprednijom" d2l varijantom potrošnja od 20-30ml dnevno uopšte nije teško dostižna.

Boka:
Moram da se nadovežem, moj način uvlačenja pare, je nešto između M2l i DL. Kad povučem paru deluje kao da ide direktno u pluća, mada je ja zaustavim, izraziću se ovako; bukvalno do korena jezika, do grla, uvučem onoliko pare koliko mi je potrebno, a ostatak verovatno "nestane"... Nisam smišljala ovaj način, nekako je došlo samo od sebe, prirodno. Ni ja ne bih želela da se inhaliram parom, ali ovaj način mi daje jaču aromu. Koristim kremaste i voćne tečnosti. Naravno, ukoliko se dogodi da ipak ne uspem da zadržim tu, veću, količinu pare, zakašljem se. Pogotovo ujutro, dok ne popijem prvu kafu. A što se tiče količine pare, apsolutno se slažem, da smeta ljudima, npr. sa kojim radim. Nije mi rečeno, ali izbegavam da pravim čak i one malo veće oblake pare! Nekako razmišljam o tome kao o nepristojnosti! 3 dana mi traje 10ml. od 0, 3mg nikotina. Pri tom da sam napravila veliki skok sa 0,12mg, na 0,3mg nikotina, pa pretpostavljam da se još prilagođavam tom naglom smanjenju nikotina.

Poslato sa NEM-L21 uz pomoć Tapatoka

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju