Inhalika E-cigarete forum

Elektronske cigarete => Korišćenje i održavanje e-cigarete => Temu započeo: Shaka Zuluf Avgust 18, 2015, 01:13:22 pre podne

Naslov: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 18, 2015, 01:13:22 pre podne
Pošto su TC modovi trenutno u ekspanziji i sve je više modela koji podržavaju rad u ovom režimu, valjalo bi da malo detaljnije pojasnimo suštinu ovog načina rada i izložimo sve njegove prednosti/nedostatke. Za pisanje ovog teksta sam najviše informacija preuzeo sa ECF-a (LINK (https://www.e-cigarette-forum.com/forum/threads/tc-beyond-ni200-nickel-purity-dicodes-ti-ss-resistherm-nife30-coefficient-of-resistance.676506/)).
Izvinjavam se na dužini teksta, mislim da kraće ne bi valjalo. Ako je nešto ostalo nedorečeno ili sam nešto bitno preskočio, vičite ;)

Dakle, šta je zapravo TC (Temperature Control)?

"Kontrola temperature” iliti TC je način rada e-cigarete kod kojeg bi korisnik trebao biti u mogućnosti da zada željenu temperaturu grejača a elektronski čip onda tu temperaturu održava sa naglaskom da ne dozvoljava njeno prekoračenje. Pošto je jako teška ili čak nemoguća implementacija termičkog senzora u ili neposredno pored grejne žice, sadašnji TC modovi koriste drugačiji pristup. Elektronski čip unutar moda prati promene otpora grejača i na osnovu tih promena izračunava promenu temperature. Ovaj princip funkcioniše zato što se otpor menja linearno i predvidljivo u zavisnosti od postignute temperature. Naravno, ove promene tj njihova predvidljivost nisu svojstvene baš svim žicama koje se koriste za grejače, pa zato i TC režim ne može raditi sa bilo kojom žicom. Rad u TC je režimu je moguć samo sa žicama koje imaju relativno visok temperaturni koeficijent otpora (TCR). Ovaj koeficijent je numerička vrednost koja pokazuje koliko se, u odnosu na početnu vrednost, otpor poveća na zadatoj temperaturi. Kada je ovaj koeficijent visok povećanje temperature osetno menja otpor grejača, a ako je koeficijent nizak tada je promena otpora jako mala ili je uopšte i nema. Ovo će biti malo detaljnije objašnjeno u primerima koji slede.

Evolv je izabrao nikl (Ni200) kao prvu TC žicu jer ona ima jedan od najvećih TCR koeficijenata u odnosu na druge na tržištu dostupne žice. Npr kantalu je ovaj koeficijent ekstremno nizak, pa jedva da i menja otpor čak i kad se zagreje na nekoliko stotina stepeni.

Temperaturni koeficijent otpora (TCR) je u direktnoj vezi sa početnom vrednosti otpora grejača, drugim rečima: kada se grejač zagreje za jedan stepen njegov otpor se poveća za proizvod početnog otpora i TCR-a žice. Zbog toga su i povećanja otpora direktna posledica početne vrednosti otpora. Npr grejaču od 0.10Ω će se, zagrejanom na par stotina stepeni, otpor povećati za nekoliko 0.10Ω, dok će se grejaču koji je na početku imao 1.0Ω dobijeni otpor povećati za nekoliko omova.


TCR Ni200 žice je otprilike 0.006. To znači da za svaki stepen zagrevanja Ni200 žice, njen otpor raste za (0.006 * početni otpor)Ω.
Za grejač početnog otpora 0.1Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.0006Ω (0.006 * 0.1)Ω
Za grejač početnog otpora 1.0Ω, svaki stepen povećava otpor za 0.006Ω (0.006 * 1.0)Ω.
Itd...


Kako ovo radi u praksi? Evo primera:

Grejač je 0.10Ω na sobnoj temperaturi (20°C).
Parite i elektronika u datom momentu pročita da je otpor grejača 0.22Ω, dakle povećao se za 0.12Ω.
Uzima u obzir TCR koeficijent od 0.006 i izračuna da je povećanje otpora od 0.12Ω jednako povećanju temperature za 200°C. Temperatura grejača je sada 220°C!

(0.22Ω - 0.10Ω) / (0.006 * 0.1Ω) = 200°C (392°F)
+ 20°C [početna temperatura] = 220°C [temperatura grejača]

Proračun se izvodi nekoliko puta u sekundi, neprestano se proverava otpor i računa dobijena temperatura pa se prilagođava snaga koja se šalje na grejač.

Prvi DNA40 i YihiTC modovi su imali ugrađen koeficijent za Ni200 32AWG/0.20mm žicu i jedino sa njom pravilno rade. TC parenje uz korišćenje drugih žica je onda netačno tj neprecizno, osim u slučajevima kada elektronika ima opciju podešavanja koeficijenta.


Titanium

Titanium žica ima TCR koeficijent od 0.0035, dakle malo više od pola vrednosti za Ni200 žicu.
Ako mod nema mogućnost podešavanja TCR koeficijenta (tj nema ugrađen režim rada za Ti žicu), treba sniziti temperaturu za otprilike 50°C. Ako želite da parite na 220°C, podesite mod na 170°C i tako kompezujete odsustvo Ti režima.
Ovakva kompenzacija nije potrebna kod modova koji imaju mogućnost podešavanja koeficijenta, odnosno imaju ubačenu opciju za Ti grejače.

Ti žica ima nekoliko prednosti u odnosu na Ni. Dozvoljava korišćenje Micro Coil grejača, grejači su većeg otpora, sama žica je čvršća i ne puca lako kao Ni200. Na žalost, prilično je žilava tj. "federasta" što se izgubi nakon laganog spaljivanja ili pulsiranja (slično kantalu). Navodno je i sigurnija za korišćenje od Ni200, ali to će se tek pokazati.


Žica od nerđajućeg čelika (SS)

SS žica ima TCR koeficijent od 0.00094, manje od šestine koeficijenta Ni200.
Dakle, ne može se sa sigurnošću koristiti na TC modovima koji nemaju mogućnost podešavanja koeficijenta. Otpor se previše sporo menja kako se žica greje, stoga na modovima predviđenim za Ni200 žicu grejači od SS žice padaju na Cotton Burn testu.

Kod modova gde se koeficijent može podesiti SS radi dobro, prolazi Cotton Burn test.

Prednosti naspram Ni200 su iste kao i kod Ti žice: dozvoljava Micro Coil setape, mogu se praviti grejači većeg otpora, čvršća je.
Prednost u odnosu na Ti žicu je lakši rad, nije toliko kruta i lakše se prave grejači. Takođe, relativno je lako nabaviti i jeftina je.

Na temperaturama koje se koriste u TC parenju bi trebala biti sigurna, možda čak i sigurnija od Ti žice, ali to još nije detaljno ispitano.


Na tržištu je sve više modova na kojima je relativno lako pariti u TC režimu sa žicama koje nisu Ni200.
Uveliko se koristi titanium, mnogi novi modovi imaju podršku za žice drugačije od Ni200. Nekoliko ozbiljnih igrača u e-cig svetu ispituju kako neke nove režime rada (tj načine provere odnosno pogađanja temperature) tako i nove tipove žica za TC. TC je bez sumnje budućnost parenja, ovaj tekst bih završio parafraziranjem posta koji sam napisao kada sam se odlučio da pređem na TC:

Hteli mi to da priznamo ili ne, priče o štetnosti i jedinjenjima koje su nalazili u pari e-cigareta (a za koje smo u velikoj većini slučajeva znali da su posledica neadekvatnog odnosa snage i grejača), slike grejača sa naslagama sagorele tečnosti itd... su svakome od nas prisutne u podsvesti, i zato je TC jedan veliki korak napred. Meni je barem moj eVic VT kupio priličnu dozu duševnog mira, nekako se opuštenije osećam dok ga koristim i dok radoznalcima iz svoje okoline objašnjavam otkud posle toliko vape godina sa "standardnom" opremom - ovoliko čudo u mojim rukama.

Stariji korisnici često prave grešku prilikom razmišljanja o TC priči, pa vrednosti otpora ili snage koje se spominju ili prikazuju na ekranima TC modova vezuju sa iskustvima koja su sa istim ili sličnim setapima imali na regularnim modovima i kantal/nihrom setapima. Treba napomenuti da je ovo potpuno pogrešno razmišljanje i da TC koncept funkcioniše drastično drugačije od do sada korišćenih e-cigareta, drugim rečima: mali otpori TC grejača i velika početna snaga koju izbacuju TC modovi ne znači da se dobija jači TH ili jači ukus. Naprotiv, Vaš omiljeni grejač možete vrlo lako podesiti da u TC režimu radi gotovo identično kao i do sada, dobitak se ogleda u bezbednijoj upotrebi i drastično dužem životnom veku grejača.

TC uređaji imaju neke svoje protokole tj buve koje se moraju ispoštovati (potpuno čisti kontakti, izbor pravog režima rada, resetovanje grejača prilikom promene itd...), ali bi sve ovo trebalo da bude anulirano vremenom koje se dobije korišćenjem istog grejača bez potrebe za zamenom. Uostalom, TC voz je krenuo i svako od nas treba za sebe da proceni kad mu je pravo vreme da se priključi ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Avgust 18, 2015, 02:54:32 posle podne
Svaka cast za tekst i informacije , vrti mi se po glavi vec neko vreme nabavka TC mod-a , ali me je manjak informacija o istom ili manjak vremena da izguglam nesto uvek odvracao od kupovine . Do duse plasio me i taj izuzetno nizak otpor ali sad kad sam sve ovo procitao , gledam na to drugacijim ocima . Sad da'l cu porucivati od brace Kineza il cu cekati da se pojavi kod nas/vas 40w TC , ali ga definitivno planiram da nabavim jedan
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Avgust 18, 2015, 03:38:21 posle podne
Temu treba spojiti sa ' Temperature Control ' temom :)
 
Shaka, super si napisao  cool, trebalo je
_____________________
Ja još nisam u TC modu, apsolutno sam zadovoljan sa VW opremom - mada već jedno vreme koristim  titanijum žice za razne setup ;-)
Probao sam TC više puta na svakih čuda, nisam se primio tako jako :-))
Moj plan je da uzmem iStick 40 sa  Joyetech Ego One Mega kombinacijom ;
Najviše zbog preciznog VW rada baterije, i mogućnost 22 mm diametar atomizer korišćenja :-)
Pa ću na neki lepši dan napraviti Ti grejač  ~0.5 Ohm, spustiti temperaturu,  prebaciti se u TC ;-) :-o <:o) :-D
_______________________
Temp. Cof. vrednost za 5 vrsta TC žica :
SS 105
Dicodes wire (NiFe 30) 320
Ti 350
Wolfram 480
Ni200 620
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 19, 2015, 05:34:45 posle podne
Jel mozes da mi opises recima koliko je to lagano spaljivanje Ti zice?
Oko čišćenja Ti i Ni žica još uvek ne postoji jasna i nedvosmislena politika, neko zagovara regularan dry burn dok drugi kažu "ne, nikako" i traže nov setap svaki put. Ipak, najveći broj korisnika i onih koji su nešto ispitivali i proveravali tvrde da bi blaža verzija dry burna trebala biti sasvim odgovarajuća. Pod time se misli zagrevanje pusliranjem na po neku sekundu, ne dozvoljavati da se žica dovede do maksimalnog usijanja.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: ivanko Avgust 19, 2015, 10:30:06 posle podne
Pulsiranje u TC modu i VW modu? A drugo zanima me jel koliko pomaze prilikom postavljanja setup-a da se sabiju namotaji, jel kao sto smo se zna  zica je prilicno kruta?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 19, 2015, 10:33:21 posle podne
Pulsiranje je sigurno u VW modu, u TC modu se žica bez vate i tečnosti neće usijati. Kako su na ECF-u rekli to se za Ti žice i radi zbog lakšeg pravljenja setapa, još uvek nisam imao prilike da se lično borim sa Ti žicom.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: ivanko Avgust 20, 2015, 07:56:29 pre podne
Zica je prilicno zilava i dosta je tesko napraviti microcoil, zapravo potrebno je odmah motati sto uze namotaje, ja zbog protivrecnih informacija nisam je grejao zicu to jest ne znam da li menja osobine elasticnosti nakon temepriranja.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 20, 2015, 09:23:33 pre podne
Iz kojeg god razloga nećeš da greješ Ti žicu, daj je meni i biću za tebe test vozač :)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: ivanko Avgust 20, 2015, 10:18:38 pre podne
Imam malo zice dobijo sam na probu samo ali da sam tu u blizini doneo bih ti bar za jedan setup da probas.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 20, 2015, 04:54:23 posle podne
Nemea veze, pamti se dobra volja ;) Biće prilike za titanium.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: ivanko Avgust 21, 2015, 12:50:32 posle podne
Kad se namota coil treba ga sabiti klestima i u tom trenutku blago ali bukvalno blago zagrejati brenercicem nekoliko puta kako bi ostao sabijen, ako pretetas grejac ce ti na tom mestu gde si ga prepekao zviznuti kad ga pustis prvi put. Ja sam juce jedan tako pokvario. Inace sa Ti 0.32 na 6-7 namotaja je to oko 0.6 oma, govorim o setupu za ego one.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Avgust 21, 2015, 02:31:52 posle podne
A jel si probao da ga greješ sa kontra strane, da pulsiraš baterijom u VW režimu?
Koliko je ta žica žilava, tj koliki razmak ostane izmedju navoja nakon motanja?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: ivanko Avgust 21, 2015, 03:32:26 posle podne
Da bi ga ubacio u CLR treba da se sabije mada mislim da 6-7 namotaja moze da se ubaci da se malo ispulsira i onda tek da da pritegnes sa necim.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: alexdja Septembar 10, 2015, 02:59:03 posle podne
Evo isprobavam fabričku CLR Ti glavu na eGo ONE...

Imam samo 9mg kod sebe i tu ne mogu da ga nađem nikako, inače parim na 1.2 Ω...

Protok lud...

iStick čita ravno 0,50...

Ispod 185 °C slabo radi, preko zakiva TH, zasad tu negde, ide nekako...

Šteluj promaju, temperaturu, ne vredi...

Prvo pucanje krene da prži ko ludo, pa ga onda kao nešto izbalansira...

Kući ću da probam sa 6mg pa ćemo videti...
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Septembar 10, 2015, 04:29:03 posle podne
Tih 185C prikazanih na iStick 40W su otprilike 240C u praksi, jer je iStick naštelovan za nikl.

CLR Ti glava se teško može podesiti da radi umereno, rupa za vazduh na pinu je prevelika. Predviđena je za uvlačenje direktno u pluća (Direct to Lung iliti d2l), treba zameniti plus pin sa pinom iz obične CLR glave od 1 oma i onda radi mnogo bolje. Pisao sam o tome ovde:
http://forum.inhalika.com/index.php?topic=469.msg6778#msg6778
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: alexdja Septembar 11, 2015, 11:12:59 pre podne
Sa promenom pina, dobio sam kvalitet pare i način uvlačenja vazduha kako mi odgovara, sada i temperatura ide niže, 175 - 185 °C (još tražim...),  sa 6mg...

Nije loše, već, da li može još bolje, videćemo...

A treba i nikl da stigne...  :pivoo

Sad mi fali još neki atomizer za ove glave i TC varijantu, da mogu da oslobodim mali eGoONE  koji mi služi za stealth mode vape...
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Oktobar 11, 2015, 03:52:14 pre podne
Da li je neko od članova koristio CLR Ti glave na iStick 40W, i ako jeste - na koju temperaturu je podesio?

Danas sam probao ovaj mod sa CLR Ti glavama, matematika iz prvog posta ove teme izgleda nije baš najtačnija. Naime, pošto iStick 40W spada u modove koji nemaju podešavanje za Ti grejače nego su predefinisani za Ni, treba na ekranu podesiti temperaturu nižu od one koju stvarno želimo tj ciljamo. Prvi post teme kaže da je ta razlika 50C, ali mi danas praksa a večeras i matematika kažu drugačije.


Probaću da budem što je moguće jednostavniji i jasniji u računu, ako nisam vičite  ^-^ Dakle, fazon je u sledećem: imaš grejač CLR Ti od 0.5oma i želiš da ga poteraš na 240C (inače koristim grejače na nižoj temp, ovaj CLR Ti ima veliki prečnik zavojnice pa traži malo veću temperaturu). Sobna temperatura je 20C, dakle žica treba da se ugreje za 220C.

Kada se žica zagreje, otpor joj se poveća i sada iznosi X oma. Po formuli to izgleda ovako:
(XΩ - 0.50Ω) / (0.0035 * 0.50Ω) = 220°C
Prostim množenjem se dobije XΩ - 0.50Ω = 0.385 Ω, dakle X=0.885. U prevodu, da bi se Ti žica zagrejala na 240C njen otpor treba da se sa početnih 0.50 oma podigne na 0.885 oma.

Ako nemaš TC mod koji ima opciju za Ti žicu nego koristiš npr iStick 40W koji je predefinisan za Ni, on će primenjivati formulu za nikl. Kod grejača od nikla, da bi se otpor sa početnih 0.50 oma podigao na 0.885 oma treba ga zagrejati za Y stepeni. Y se računa po istoj formuli kao gore, samo je TCR koeficient različit:
(0.885Ω - 0.50Ω) / (0.006 * 0.50Ω) = Y. Dobije se da je Y=128C, kada se doda sobnih 20C dobije se 148C. Drugim rečima, treba na ekranu postaviti 150C odnosno 90C niže nego što bi to bilo u Ti režimu!

Ova računica naravno nije 100% tačna, uvek postoji mogućnost odstupanja kod TCR koeficienata, očitanih otpora, itd... Meni je sa CLR ti glavom vejp bio otprilike isti na nekih 80C razlike, probao sam i na još 2 TC moda.
Suština u tome da razlika između prikazane i stvarne vrednosti temperature kada se Ti grejač koristi u Ni režimu nije konstantna. Zavisi od početne vrednosti grejača i temperature koja se gađa, pa ide od 50C do 90C!

Sačekaću da vidim da li još ko ima neka saznanja po ovom pitanju, pa da promenim zvanične podatke na sajtu.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: alexdja Oktobar 13, 2015, 12:51:43 pre podne
Evo iznad tvog posta, moja dva, baš ta kombinacija...

Bez promene pina (sa obične CLR ili CL glave) nikako ne mogu da parim jer apsolutno mi ne odgovara D2L...

A što se temperature tiče, hm...

Ispo 180 stepeni nešto neće baš da radi...

Edit: Evo stavih novu CLR Ti 0.50 i na 6mg, parim na nekih 185 stepeni...
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Oktobar 13, 2015, 01:18:25 pre podne
Moramo da se organizujemo konačno da sednemo negde, pa da vidimo o čemu se radi. Nemam iStick i ne mogu da proverim da li je do njegovih podešavanja ili je do moje matematike, ali sam na 2 TC moda i tom istom CLR Ti glavom dobijao otprilike isti vejp na 170C u Vt-Ni režimu kao na 250C u VT-Ti režimu.

U svakom slučaju, bitno je da se krene od osetno niže vrednosti pa podiže da bi se našao sweet spot  ::namig
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: alexdja Oktobar 13, 2015, 01:21:20 pre podne
Slažem se...   :dobarpost
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Oktobar 13, 2015, 11:30:09 posle podne
' protection ' što se pojavljuje na displeju  znači da nije dovoljno natopljen grejač? Ili je deo TC sistema?
Sa LVC Ti grejačem je jako retko ispisivao. Danas sam počeo sa Ego One CLR Ti i mnogo više puta pokazuje.
Zanima me šta kaže kad je atomizer skroz prazan?
Protection ostaje i to je to?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Oktobar 13, 2015, 11:36:09 posle podne
Ne, u momentu kad se na ekranu pojavi "protection" je postignuta zadata temperatura grejača i uređaj ga više ne greje. To se uvek mora pojavljivati u TC režimu jer tako funkcioniše: brzo podigne na temperaturu koju si postavio i onda je održava tako što na tren pusti da se grejač ohladi, pa ga dogreva.

Sa suvim grejačem bi stalno pisalo "protection", ili bi možda izašla poruka da nema tečnosti ako je uređaj isprogramiran da prepozna suv grejač (npr 2-3 sekunde je bez prekida u "protection" stanju).
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Oktobar 13, 2015, 11:39:28 posle podne
Cool
Thanks
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Novembar 07, 2015, 05:22:48 posle podne
Da li je neko probao SS žicu?    Ako jeste,  koja se pokazala najboljim?
Vidim da ima više vrsta (304, 316L, 317..)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 07, 2015, 05:48:21 posle podne
I mene interesuje, a nemam kad da se bavim istraživanjem. Vidim da se SS hvali na više mesta, moraće da bude proban :D
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Novembar 07, 2015, 06:31:47 posle podne
Jako ga hvale, i kažu da je najbezbedniji materijal.
Uzeo bih sledeće nedelje, samo ne znam koju vrstu , koju debljinu

Ps: Probao sam pre jedno mesec dana na Dicodes dani extreme v2 , ss 304 ; 1.3 Ohm -a, koji se grejao na 220 °C do 1.6 Ohm. Para je bila fantastična
Pretpostavljam da kod VTC Mini neće moći preko 1 Ohm.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 07, 2015, 10:57:25 posle podne
Ako se na nekom drugom uređaju TC setap zagrejao do 220C, ne razumem zašto ne bi i na VTC-u? Ili misliš da bi mu na ekranu podesio 220C a on se u stvari zagreje na 150?  :ignorisi
Kod svih modova postoji ograničenje od max 1 om za TC, ali to je startno ograničenje odnosno nešto što proverava pre nego pusti struju. Nakon toga je samo odabrana temperatura faktor koji određuje ponašanje.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: tabbywrc Novembar 07, 2015, 11:07:00 posle podne
Kad smo vec kod SS zice, osim sto je dosta bezbednija od nikla jer se moze raditi dry burn, dosta je i stabilnija pri radu. U poredjenju sa Ni200 dosta deblja zica ima dosta veci otpor pa nema potrebe trpati mnogo namotaja. Primera radi, sa niklom 0.3 koji vecjna koristi 8-9 namotaja oko burgije 2.5mm daje otpor ~0.12 oma, SS zica debljine 0.50mm sa 6 namotaja daje ~0,35oma.
Sam rad vtc minija sa SS zicom je dosta stabilniji jer mnogo manje seta otpor pri grejanju. Takodje, sa istom, podesavanje wati pri istoj temperaturi se itekako odrazava na jacinu rada.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 07, 2015, 11:59:12 posle podne
G-dine Tabi, od vas čovek uvek može dobiti validnu informaciju. Za'valjujem duboko, što bi se reklo  :kreza: :P

Koji SS koristiš i koja je među njima razlika?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: tabbywrc Novembar 08, 2015, 12:26:23 pre podne
Trenutno koristim 316l 0,50mm sa vapemeshcompany, To je ujedno i jedina koju sam ozbiljnije testirao. Imam i nekih sa ft-a 0.30mm ali definitivno nije to to. Dakle, samo nabavka sa ozbiljnog sajta i nema brige.  317 treba da nabavim, mislim da su tu neke finese u pitanju.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Novembar 08, 2015, 07:33:37 posle podne
SS 304 0.4 mm ili SS 316L 0.28 mm da uzmem?
Trenutno nema veći izbor.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 09, 2015, 12:56:18 pre podne
Jbm li ga, nemam pojma. Uzmi oba, nisu kilo dukata  ^-^
Taman dok ti stignu ćemo da proučimo razlike između oznaka SS žica ;)

Ja večeras nabavio malo 316L SS žice od 0.30 i 0.32.

Smotao setap na ONE CLR, 6-7 namotaja oko 2.5mm sa 0.32 žicom, dobio otpor 0.75 oma. Pin je (naravno) onaj sa glave od 1 oma, za m2l. Ne znam da li sam ubo setap ili je uvek tako, ali radi jako lepo već od prvog dima. Temperaturu sam spustio na nekih 180C. Nego sam napravio početničku grešku, sipao sam tečnost koju inače ne koristim a specifičnog je ukusa (TPA Mojito) pa ne mogu da ocenim šta ova žica daje.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 21, 2015, 02:59:52 pre podne
U proteklih nekoliko dana sam probao SS setape na više načina, sa 0.3 i 0.32 žicom, na ONE, Delta II i Subtank atomizerima. Juče sam dobio i  malo 0.44 SS žice, pa sam i nju testirao. Sve žice su oznake 316L, a rezultat je šarenolik, iliti šućmurast :D

Ispočetka, svaki setap je radio "jače" nego što sam navikao, odziv je gotovo trenutan  i stalno sam na ivici vrele pare i zagorakisa. Spustim temperaturu na granicu do koje mi prija (ali mi je i dalje prejako), već na 5 stepeni manje mi setap radi ili kilavo ili varljivog kvaliteta. Na stranu što su očitane temperature prilično drugačije od onoga na šta sam navikao, ne znam da li je do samog SS-a ili činjenice da je VTC Mini (na kojem sam vršio probe) baždaren za SS304 žicu.

Da bih izbegao mogućnost lošeg utiska zbog neodgovarajuće vate, svi setapi su probani sa UD Muji vatom.

Večeras sam napravio malo drugačiji setap, na ONE CLR glavi sam smanjio broj namotaja na 5 i uradio dry burn pre postavljanja vate. Ovaj setap mnogo bolje radi, ukus je izraženiji i para je hladnija a sam rad je konstantniji. Sačekaću još koji dan do konačnog suda, da vidim kako će u međuvremenu da se ponaša. Za sada, moj redosled favorita kod TC grejača i dalje izgleda ovako:
- Ni200 žica debljine 0.20 oko 2.5mm igle
- ONE CLR Ti fabrička glava
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Novembar 21, 2015, 09:54:01 pre podne
Vidis ... nisam jos probao sa Ni200 0,20 zicom da napravim setap . Uporno motam sa 0.30 a skroz sam zaboravio da imam i 0,20. Koliko krugova oko 2,5mm ?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 21, 2015, 11:02:56 pre podne
Pričam stalno koliko je setap na 0.20 bolji nego sa 0.30, ali niko ne sluša  ^-^ I u radnji svi uzimaju 0.30, valjda po difoltu jer je setap sa 0.30 kantalom bolji nego sa 0.20 kantalom  :pardon

Staviš 5,6 ili 7 namotaja, lepo ih razmakneš i nema greške  ::namig
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Novembar 22, 2015, 09:06:11 pre podne
Otpor mora da prati nic....
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/21/37bdc267f500d28a3ae3c2ed8518eea0.jpg)
 Rad je nekako mirniji sa Ni200 0,20 zicom , nema opadanja otpora s'pocetka kao sa 0,30 . Za sad fino radi !
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Novembar 22, 2015, 01:23:50 posle podne
Nema greške, videćeš i sam. Ja 0.30 nikl žicu nisam ni pipnuo otkako sam probao 0.20.

Verovatno si išao na više namotaja (7-8) i ubacio dosta vate, meni je inače sweet-spot na malo nižoj temperaturi.

Mana ove žice je što je previše mekana, hoće da se deformiše i pri uvlačenju vate a o nekakvom čišćenju nema ni govora. Sad poručujem neku jaču o.20 žicu kao i neke titanium žice, pa ćemo da vidimo kako tu stoje stvari.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Decembar 01, 2015, 02:26:44 pre podne
Stigle žice od Engleza ali nisam bio kući da ih preuzmem. Trebalo bi da su tu SS316L od 0.40, Ti od 0.25 i 0.40, kao i "Hard Finish" Ni200 od 0.20. Dobio sam valjda i neke semplove, ne znam koje dok ne proverim.
U narednim danima sledi testiranje  ::sreckovic
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: jasmina Decembar 01, 2015, 08:53:48 pre podne
Pa kad pronadjes najbolji setap a ti lepo napravis grejace za prodaju i ja lepo dodjem i kupim i samo montiram hehehe  ;D
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: chikavili Decembar 01, 2015, 09:41:09 pre podne
Prijavljujem se da testiram SS zicu ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Decembar 01, 2015, 10:07:18 pre podne
Sve vaše prijave su upisane i biće vrlo detaljno analizirane u narednim danima. Nakon toga, dobićete mejl u kojem vam objašnjavam zašto ste odbijeni  :kreza: :kreza: :kreza:
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: chikavili Decembar 01, 2015, 11:30:12 pre podne
 :P
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: jasmina Decembar 01, 2015, 12:40:58 posle podne
 :((
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Decembar 01, 2015, 01:49:05 posle podne
Neko to od gore vidi sve, snimio da talasam pa me uskratio: nisam dobio nikakav promo uzorak :D
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: chikavili Decembar 01, 2015, 04:42:20 posle podne
Pricaj to sad nekom drugom :P
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Decembar 17, 2015, 03:45:59 pre podne
Od ovih novih žica nisam stigao gotovo ništa da probam, samo sam smotao 2 grejača sa Ti 0.40 žicom  :glavauzid
Ne mogu da stignem ništa, upao sam u mašinu ovih dana pa samo menjam glave koje sam prethodno pripremio.

Pre 2 dana sam ostao bez TC glava pa sam stavio standardne CLR glave od 1 oma. Ne znam kakva su iskustva drugih ali meni kantal/nihrom grejači više uopšte ne prijaju. Između ostalog nedostaje mi ona instant reakcija koju imam na TC-u, kantalu treba malo da se zagreje i da krene da prži. Manjim otporom i/ili većom snagom se ovo kod kantal setapa može nadomestiti, ali mi to nije prihvatljiva opcija.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Decembar 21, 2015, 08:45:24 posle podne
Najiskusniji kažu da je Nifethal 52 žica najbliži kantalu, jako dobar za tc, kao jedan od najboljih alternativa
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 09:20:33 posle podne
Namotao sam Ti zicu TA1 na iStick, prebacio u Ti mode i pola sata je radilo kako treba, na 180C je sve bilo dobro, šušti onako kad aktiviram grejac, temperatura je bila taman. Onda je pocelo da se desava nesto cudno, samo malo zasusti i ide skoro hladan dim. Podignem temperaturu na 190, pa na 200C isto, samo zasusti i hladnjikav dim, a u pocetku na 200C mi je dim bio prevruc. I sad ne nam sta da radio.

Namotano 6 krugova, pokazuje 0.3ohm otpor.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 09:22:52 posle podne
Probaj da povučeš 1-2 puta na suvo, bez aktiviranja grejača.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 09:24:58 posle podne
Uradio i sad radi na 200 ali na 180 i dalje problem. A na 200 mi prevruce.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 09:27:25 posle podne
samo zasusti i ugusi se i bude hladnjikav dim
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 09:38:22 posle podne
Malo sam uvlacio i duvao u drip tip bez struje i sad malo bolee radi ali chini se da jos uvek to nije to. ako ne parim minut, dva sve opet krene po starom, hladan dim
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 10:17:40 posle podne
vracam ja ovo na VW, nesto onde nije kako treba

skinuo grejac pa ga vratio, prijavio kao nov i sad opet radi kako treba. i sad pokazuje 0.35ohm. da vidimo da li ce sada biti ok.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 10:25:15 posle podne
Loš ti je setap, mnogo vate ili su namotaji zbijeni.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 10:30:05 posle podne
open ne radi. promenicu zicu i vatu da vidim sta ce biti
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 10:31:56 posle podne
Probaj prvo da promeniš vatu, stavi malo (ali bukvalno) manje.

Jel si koristio nekad fabrički CLR Ti grejač, imaš sa čime da uporediš rad ovoga što si napravio?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 11:10:41 posle podne
(http://s11.postimg.cc/85th9ay27/image.jpg) (http://postimg.cc/image/85th9ay27/)

Novi setup sa 5 namotaja umesto malopredjasnjih 6. Za sad radi. Jedino mi sumnjivo sto pokazuje 0.29ohm, a sa 6 namotaja bilo 0.3ohm
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 11:12:20 posle podne
Kako si provukao vatu, jesi li je sabijao pre nego što si je ubacio? Deluje mi da je malo, ali ne mogu sa slike da budem siguran.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 11:15:19 posle podne
nisam sabijao, samo malo razvukao krajeve da ne bude razmak izmedju vate i krajeva grejaca.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 11:24:22 posle podne
Probaj, ali mislim da je to malo vate. Ja je uvek malo sabijem pod prstima, a prava mera količine (debljine) mi je kad tesno ulazi u grejač. Ne da zapinje, ali da ne može sama da izađe ako bi je npr protresao ili lupio par puta.

Ako bude grgotalo ili curilo, odmah zameni vatu.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 28, 2016, 11:27:21 posle podne
pa mislim da sam tako nekako stavio vatu, ne grgoce i za sad radi.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 28, 2016, 11:29:53 posle podne
Extra ;) a koliko ti je otvoren AFC? Za TC je potrebno da bude skroz ili barem 2/3 otvoreno.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 12:02:34 pre podne
e to nisam znao, stavih sad na trecinu, a bila je otvorena petina ili cak manje.

P.S.
Ti zicu sam namotao i stavio u CLR grejac na kojem je originalno bio kantal, tako da je protok vazduha manji nego na originalnom CLR Ti grejacu. Za sada sam na M2L
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 03:28:48 pre podne
Tako i ja koristim, m2l do smrti :D

Ako setap bude pravio problem, probaj da još otvoriš afc.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 08:15:36 pre podne
Jutros opet ne radi kako treba. Odvio sam i vratio grejac, prijavio ga kao nov i sad opet radi. Kao da nesto "zaboravi" ako ga ne koristim neko vreme.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 10:16:19 pre podne
Ne znam sta pogresno radim, ali desilo se blago zagorevanje, osetio sam onaj ukus zagorelosti i prejaku temperaturu.

Promenio sam vatu da bi se bolje videla zica. Ta zica je koriscena par sati.

(http://s11.postimg.cc/7md3bs57z/image.jpg) (http://postimg.cc/image/7md3bs57z/)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 10:42:27 pre podne
Jesi li odvrnuo afc?

Provuci više vate, ovo je malo.

Jesi li ikada koristio CLR Ti glavu?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 10:45:08 pre podne
AFC do kraja otvoren.

Stavicu vise vate, pa javljam.

CLR Ti nisam koristio do sada.

Ono sto me zbunjuje je sledece - odvrnem grejac i vratim ga a uredjaj prepozna drugi otpor, raspon ide od 0.27 do 0.34 ohm, a pri tom tek ponekad pita da li je novi atomizer u pitanju.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 10:51:23 pre podne
Na ekranu se prikazuje otpor koji je pročitan kada je atomizer zapamćen. Kako koristiš tako se setap zagreva i otpor mu raste, zato se za TC i traži da se učitavanje vrši na hladnom grejaču.

Kad je razlika izmedju zapamćene i nove vrednosti veća od nekog broja, onda pita da li je to nov grejač.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 11:02:19 pre podne
Stavio ponovo vatu ali i dalje to ne radi bas najbolje.
(http://s11.postimg.cc/rosqu9zlb/image.jpg) (http://postimg.cc/image/rosqu9zlb/)

Pa to me i cudi, stalno menja ocitanu vrednost otpora ali ne pita uvek za novi atomizer iako je ocitao novu vrednost. I da, grejac bude ohladjen pre nego ga stavim, to sam negde vec procitao.

Moracu ja izgleda na neki kurs za ovo :)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 11:09:03 pre podne
Zato sam i pitao da li si koristio CLR Ti glavu, da imaš referentnu tačku o tome kako TC radi i da li tvoj uredjaj fercera kako treba.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 11:20:34 pre podne
Pa svako malo radi drugacije na istoj podesenoj temperaturi 180C. Kad prepozna nov atomizer onda radi neko vreme i meni je to sto radi prilicno OK, malo topao dim i neki ukus koji mi se dopada. A onda u nekom momentu krene grejac da radi samo na delic sekunde onako zasusti, a zatim se ugusi se i stane, nema dima, nema nista ili ponekad bas bude onako hladnjikav dim.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 11:48:10 pre podne
Pošto nikada nisam uspeo da izvučem onolike krake vate kroz grejač, moja pretpostavka je da nedostaje vate. Kad se grejač slabo natapa onda ne šušti nego baterija izbaci Temp Protection a to malo pare je toplo. Ovo tvoje mi deluje kao da se grejač naliva tečnošću i zato varira.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 12:10:54 posle podne
Ovoliko vate sad ima sa strane, ali sad tek na 225c daje nesto topliji dim, a nekad na 180c bude tako. Ocigledno nesto radim pogresno. Kupicu danas CLR Ti pa cu probati, da ne davim vise ovde.


(http://s10.postimg.cc/p64ss5irp/image.jpg) (http://postimg.cc/image/p64ss5irp/)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 03:40:51 posle podne
Lock/Unlock atomizer resistance

Verovatno je ovo bio razlog mog problema jer nisam zakljucavao otpor.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Februar 29, 2016, 03:45:32 posle podne
OMG!

Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Februar 29, 2016, 04:26:05 posle podne
:D
Stara mudrost glasi: pretpostavka je majka svih zajeba :D
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 05:05:56 posle podne
A uputstvo za upotrebu je otac dobrog vejpa ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Februar 29, 2016, 05:18:58 posle podne
A u Srbistanu se uputstvo za upotrebu cita tek kad nesto zahebes !!!
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Februar 29, 2016, 07:59:21 posle podne
Mislim da to i dalje nije to, sad redje ali i dalje varira. Nisam danas stigao, ali kupicu sutra CLR Ti pa da vidim.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 01, 2016, 06:42:43 posle podne
Kupio CLR Ti grejac, stavio pin od CL kantal i sad to radi lepo ali tek kad podesim températuru na 240C ili vise...za sada.

Na temperaturama 200C ili ispod kilavi kao i s onim grejacem koji sam ja pravio. Razlika je u tome sto fabricki CLR Ti grejac ima dosta tanju zicu i 7 namotaja, ako sam dobro video. Ova zica koju sam ja kupio je 0.4 i namotao sam 5 krugova na 2mm.

E sad, ovo je sve cool osim sto bih ja SS zicu jer je ovaj Ti mnogo krut i mora da se menja cesce od SS, ako sam dobro razumeo. Dakle, koliko ja razumem stvari - treba mi neki drugi uredjaj :)

Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: jasmina Mart 01, 2016, 06:57:17 posle podne
Ja koristim SS zicu i VTC mini i to radi ekstra. Sve moje RBA glave sam sad za vikend premotala sa SS zicom... neke sa 0.4 a neke sa 0.32. Sve rade ekstra.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Robert Mart 01, 2016, 07:09:41 posle podne
Dobar je 316L
Mislim ovaj Geek Vape ;-)

Vredi probati Nifethal52 (NiFe 48), rekao bih da je nešto između Ni i Ti, TCR je 405. Forma žice je kao kanthal, otpor ~0.35 gađati :-) Veoma fin i tačan TC rad.
Resistherm (Dicodes wire) je isto dobra scena, samo teško nabaviti, puno košta.
SS 410 sam takođe koristio, preporuka!
Sa 304 nisam dobro prošao,  nije me oduševio, vrlo moguće da sam dobio nekvalitetan, jer je tek na TCR 120 proradio ..Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Mart 01, 2016, 07:23:06 posle podne
Nisam bas pratio od pocetka ali ja nisam imao problema sa Ti zicom , sad temperatura je subjektivni osecaj podesavanje temperature treba da prati licni ukus i sta tebi odgovara , zanemari ako si negde procitao ili ti neko rekao da mu je najlepse na primer da pari na 200 ° . Podesi tem. kako tebi odgovara , licno znam da u nekim trenucima podignem tem. na 280° jer mi tako odgovara , posle spustim na 220-240 .
Ne znam sta od opreme imas , jesi probao Ni200 zicu , od kako sam probao 0,20 ostale zice sam zaboravio na Tc-u
 Mada nemam nikakav problem ni sa Ti i SS zicom !
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 01, 2016, 07:50:46 posle podne
Mislim da sam provalio kad i zasto brlja, kad uredjaj stavim na punjenje i koristim ga onda dolazi do problema. Radi lepo neko vreme i onda recimo, krene da susti bas mnogo, naprosto kulja dim u usta (cak i malo tecnosti) i prevruc je, skoro mi jezik sprzilo. Onda moram da mu snizavam temp, pa vratim nazad i onda par pufova radi priguseno, pa posle opet pocne da radi normalno. I posle nekog vremena opet...
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 01, 2016, 08:13:55 posle podne
Nisam bas pratio od pocetka ali ja nisam imao problema sa Ti zicom , sad temperatura je subjektivni osecaj podesavanje temperature treba da prati licni ukus i sta tebi odgovara , zanemari ako si negde procitao ili ti neko rekao da mu je najlepse na primer da pari na 200 ° . Podesi tem. kako tebi odgovara , licno znam da u nekim trenucima podignem tem. na 280° jer mi tako odgovara , posle spustim na 220-240 .
Ne znam sta od opreme imas , jesi probao Ni200 zicu , od kako sam probao 0,20 ostale zice sam zaboravio na Tc-u
 Mada nemam nikakav problem ni sa Ti i SS zicom !

Imam iStick 40W i Ego One Mega. Ni200 zicu nisam probao ali jesam SS i dopalo mi se.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 01, 2016, 10:55:22 posle podne
CLR Ti glava traži veću temperaturu, ima dosta namotaja a veliki prečnik setapa i onda je kilava na slabijoj struji.

Za ovo da ti radi drugačije dok je u passthrough mi nema logike, to ne bi smelo da se odražava na izlaznu struju.

Što ne probaš da u običnoj CLR glavi napraviš SS grejač i poteraš ga u VW režimu, na nekih 12-15W, nebitno koji otpor napraviš?
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 02, 2016, 01:27:44 pre podne
Dok je na punjenju, u nekim momentima iStick se jako ugreje, mozda je to problem. Tom prilikom kroz otvore na atomizeru za vazduh izlazi e-tecnost. Kad se rashladi, sve bude cool, mada i tada ponekad lose radi, ali samo se gusi. Postavicu neke video snimke sutra.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 02, 2016, 01:32:57 pre podne
Čime ti puniš taj iStick, kako može da izlazi tečnost dok se mod puni?  :sm_zbunjen

Daj snimak da to vidimo.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 02, 2016, 01:43:27 pre podne
Snimak mogu da postavim sutra, a sliku punjaca sada
(http://s21.postimg.cc/dgd1xj5pv/image.jpg) (http://postimg.cc/image/dgd1xj5pv/)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 02, 2016, 11:45:20 pre podne
Ovo 7 spojenih video snimaka je snimljeno u u toku od petnaestak minuta. Uredjaj je sve vreme u TC modu na 240C.P.S.
Od 8 sati jutros na poslu iStick koristim bez prikljucivanja na struju i sve radi kako treba.

Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 02, 2016, 12:22:31 posle podne
Na mobu sam pa ne mogu detaljno da gledam. Svakako nema poente pržiti grejač bez povlačenja, jer para kad ne može da izadje kondenzovaće se pa iscuriti napolje. To nije realna situacija, pri normalnoj upotrebi tako nešto se ne dešava.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 02, 2016, 12:42:02 posle podne
Iste ovakve oscilacije se desavaju prilikom parenja, samo to ne mogu da snimim dok mi je drip u ustima jer bude previse vrelo.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 03, 2016, 12:46:56 pre podne
Nešto nije dobro, a ne mogu da provalim šta.

AFC ti stoji ovako otvoren? Tako bi i trebalo za TC.

Koju tečnost koristiš?

Jbg, ako nastavi da zeza moraćeš da kreneš korak po korak. Prvo kantal setap na CLR glavi, premotaš nekoliko različitih prečnika grejača i menjaš količinu vate dok ga ne osetiš kako treba da fercera, onda probaj SS ili Ti. Možeš i Ni 0.20, meni se on extra pokazao samo mi je falilo TH-a.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: bozo Mart 09, 2016, 10:58:31 posle podne
Ovo 7 spojenih video snimaka je snimljeno u u toku od petnaestak minuta. Uredjaj je sve vreme u TC modu na 240C.P.S.
Od 8 sati jutros na poslu iStick koristim bez prikljucivanja na struju i sve radi kako treba.

Imam identičan problem sa iStick-om sa razlikom da meni zna isto tako da procuri i kad nije na punjenju.
Koristio sam eGo ONE i Tron atomizer u TC režimu, primetio sam da je kod Tron-a curenje manjeg inteziteta.
Definitivno stoji opažanje da se iStick potpuno drugačije ponaša dok je na punjaču i da  bez ikakvog menjanja parametara istog momenta kad se priključi na punjač daje drugi efekat parenja. Nekako para bude oštrija i toplija, kao da podiže sam od sebe temperaturu dok je na punjenju.

Još da napomenem da sam koristio desetine različitih tečnosti i apsolutno svaku moguću kombinaciju na setup-ovima, svaku žicu koja je u ponudi Inhalike, različite prečnike, namotaje od 5-8 i različite količine vate ali problem je uvek ostajao prisutan.
Čitajući iskustva drugih korisnika sa egoONE i Tron atomizerima, moj laički zaključak je da je u iStick-u problem a nemam u vlasništvu neki drugi TC mod da bih mogao da uporedim pomenute atomizere na njima.
Sve u svemu, moje početno oduševljenje TC-om se pretvorilo u konstantno čišćenje iSticka, atomizera, silikonske futrole, mojih ruku i garderobe isprljane raznim tečnostima.
Kako god, na VW režim se ne vraćam, verujem da će uskoro IJOY SOLO rešiti sve moje probleme  :-)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 09, 2016, 11:39:56 posle podne
Mogu da potvrdim iz iskustva da Ego One Mega i Cubis na iJoy Solo Mini rade bez greske. Ego One Mega ne curi, a Cubis ne moze da curi sve i da hoce  ::sreckovic
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 09, 2016, 11:58:40 posle podne
Moram da vas demantujem  ^-^ Koristim ovaj iStick sa snimka već par dana, @moderni ga je ostavio na testiranje. Metodom dedukcije sam krenuo da eliminišem jedan po jedan faktor.
Već 3. dan koristim grejač od Ni200 žice 0.20mm, i nije pustio ni kap. Štaviše, radi kao sat ;)

Nema ni promene otpora nakon buđenja iz sleep stanja, osim baš prvog dana kada je sa 0.25 spao na 0.23. Ovo kod Ni žice nije redak slučaj, otpor na početku ume da varira dok "ne legne" ;)

U Ti režimu jesam imao problem, glava nije radila kako treba. Moja pretpostavka je da Ti režim nije slučajno sakriven u meniju, mislim da nije ispeglan do kraja i da ga zato nisu ni objavili. Čekam da ovaj setap odsvira svoje, žao mi da ga bacam jer sam ga baš fino ubo, onda ću da probam onaj stari fazon da koristim Ti setap u Ni režimu (uz korekciju ciljane temperature). Javljam utiske.

U svakom slučaju, obojici mogu da smotam jedan isti ovakav Ni setap da probate, čisto da uporedimo iskustva.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 10, 2016, 12:06:32 pre podne
Ja sam i napisao da se problem desavao sa Ti grejacem u TC modu.
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: bozo Mart 10, 2016, 12:18:02 pre podne
Možda samo imaš sreće  ;D

Šalim se naravno, ali evo upravo dok kuckam ovo, moj iStick priključen na komp  i Tron-T bljuju tečnost i vatru  :-)
Setup, 5 razmaknutih namotaja Ti oko 2mm, 0,30 oma, režim na iStick-u Ti, Kts tečnost "tobacco blend"
Pokušavao sam i na Ni režimu sa korekcijama temperature ali opet isto.
Sve u svemu, očigledno je da negde grešim.
Ako nije preterano cimanje, s obzirom da sam u Novom Sadu, stvarno bih voleo da probam i vidim kako izgleda tvoj setap.

Ja imam problem i sa Niklom.
SS žicu sam samo jednom probao, efekat je bio razočaravajući. Pretpostavio sam da je tako jer iStick nema SS režim.

 
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 10, 2016, 12:27:12 pre podne
@bozo: u Novom Sadu sam za neki dan, pa se čujemo da probamo da rešimo. Ako ne, dostaviću ti glavu alternativnim putem ;)

@moderni: videćemo kad probam Ti, definitivno sam i ja osetio problem. Ako nateramo Ni da radi kako treba, barem smo pola problema rešili ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: bozo Mart 10, 2016, 12:34:51 pre podne
Super, unapred hvala  :-)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 10, 2016, 12:54:06 pre podne
odoh da vezbam namotavanje nikla  :doubleup
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Mart 10, 2016, 01:05:57 pre podne
Džaba ti kad nemaš iStick  :P
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: moderni Mart 10, 2016, 08:32:09 pre podne
Pa i ne nedostaje mi nesto mnogo ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Mart 10, 2016, 09:50:55 pre podne
@ bozo
U kom delu grada si ...... voleo bih da pomognem i da vidim eGo ONE mega kako curi . Mada sam i ja ovih dana bas u frci ali valjda cemo se nekako ukombinovati !?
@shaka .... javi se kad budes dolazio , nismo skoro pili kafu !
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: bozo Mart 12, 2016, 09:36:55 posle podne
Izvinjavam se zbog ovog off posta u ovoj temi ali ja prosto moram da se zahvalim @dusan021 na velikoj pomoci oko resavanja mog problema sa curenjem atomizera. Definitivno je problem bio to što sam stavljao nedovoljnu količinu vate u moje setap-ove.
Osim toga, dobio sam neprocenjivo vredne savete i upustva za spravljanje tečnosti tako da ću jako brzo početi sam da ih pravim.
Još jednom HVALA !!! :sm_ok
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Inhalika Mart 13, 2016, 12:42:43 posle podne
Bravo za @dusan021  :notworthy: :bravoo
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: dusan021 Mart 13, 2016, 03:04:19 posle podne
@ bozo
Sluzimo narodu
Ako sta zapne tu sam , imas moj broj pa vici .
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Daki Maj 22, 2017, 01:06:31 posle podne
Procitao sam ovo super objasnjenje za TC mod i stvarno mi je dosta pomoglo u pocetku :)

Zelim samo da kazem posto sam se i ja igrao sa kombinacijama Ti grejac Ni grejac... Elaf Istick TC40w ima mod i za Ti zicu samo ga treba aktivirati. Ako ne zelite da sabirate i oduzimate temperaturu pri podesavanju (jer fabricki ima samo Ni mod) kad stavite Ti grejac uradite sledece

Kada je ugasena baterija drzite Fire dugme i UP dugme oko 30ak sekundi tj dok se na ekranu ne pojavi Ti mode iz ON i to je to! Imacete i Ni i W i Ti mod! :) Ovo nije nikakvo flesovanje novog firmare-a niti neko budzenje samo otkrivaje skrivene opcije u meniju :)

Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Maj 22, 2017, 01:24:43 posle podne
Poznat je taj "tweak" za iStick 40W, ali ne radi baš kako bi trebalo u Ti režimu. Zato ga i ne puštaju zvanično u rad ;)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Daki Maj 22, 2017, 01:58:04 posle podne
Ok nije mi bila ideja da spamujem ako je tweak opste poznat samo da napisem ukoliko neko ne zna :) Meni radi u svim varijantama ok samo sto ja kad stavljam ni ili ti grejac ubacim pin od grejaca od 1 oma obavezno zbog rupe :)
Naslov: Odg: Šta je TC (Temperature Control), kako radi i čemu služi?
Poruka od: Shaka Zuluf Maj 22, 2017, 02:56:12 posle podne
Ma sve ok, pišem samo da se neko ne bi uhvatio tog TC Ti režima pa bio nezadovoljan kako radi. Kad budeš probao dobar Ti mod, videćeš razliku ;)